Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepisy na potrawy z miodem | Właściwości lecznicze miodu

Zastosowanie miodu w kuchni

Miód jest nie tylko świetnym i skutecznym lekiem na wiele chorób. jest również – a może przede wszystkim – smaczny i pożywny. Nic więc dziwnego, że znalazł również szerokie zastosowanie w kuchni.

Miód jest cennym i wartościowym produktem, dlatego powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach. Najlepsza temperatura to 10-15 stopni ale można go również włożyć do lodówki, ponieważ niskie temperatury nie pozbawiają go wartości odżywczej. Co zrobić, gdy miód stał się twardy? Często zdarza się, że miód przybierze bardzo twardą konsystencję. Nie należy go wtedy pod żadnym pozorem wkładać do mikrofalówki w celu rozmiękczenia. Lepiej zamoczyć łyżkę w ciepłej wodzie i nabrać nią miód, bądź włożyć słoik do ciepłej wody.

Najczęściej miód jest używany do smarowania pieczywa lub też słodzenia napojów. Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak wiele pysznych potraw można przyrządzić na bazie miodu.

Sałatki z miodem

Na bazie miodu można przygotować wspaniałe sałatki. Dla dzieci genialne będą sałatki owocowe z dodatkiem miodu jasnego, który ma delikatny smak. Miodowe sałatki świetnie nadają się na co dzień jak i od święta. Można je jeść na śniadanie, jako przystawkę do obiadu czy też na kolację. Dodadzą witalności i energii a także pozytywnie wpłyną na cerę.

Mięso z miodem

Wielu z nas pewnie nigdy nie próbowało pysznego mięsa z miodem. Najwyższa pora więc by przyrządzić całej rodzinie jakieś pożywne danie. Możliwości mamy dużo, w zależności od tego co, kto lubi. W zachwyt wprawić może zarówno kiełbasa czy skrzydełka z miodem, ale również szynka w miodzie czy kurczak z miodem i ananasem.

Z wykorzystaniem miodu możemy również przygotować wiele ciast, ciastek, słodyczy a nawet napojów alkoholowych.