Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Wpływ miodu na organizm | Właściwości lecznicze miodu

Wartości odżywcze miodu

Dobroczynne właściwości miodu starali się wykorzystywać ludzie już przed niemal czterema tysiącami lat. Z wiadomych przyczyn robili to jednak intuicyjnie. Współcześnie, utwierdzeni licznymi wynikami badań, już z całą pewnością możemy potwierdzić nieocenione właściwości lecznicze miodu.

Wartość miodu polega nie tylko na bogactwie witamin i składników mineralnych, ale także na ich niezwykłym zróżnicowaniu i doskonałym połączeniu. Dzięki temu miód uważany jest za najcenniejszy produkt, jaki daje nam natura.

Miód nie bez przyczyny zaliczany jest do  produktów wysokokalorycznych. 100 gram miodu daje nam około 315 kcal a więc jest to ilość zbliżona do tej, jaką dostarcza nam taka sama ilość cukru. Jest jednak stokroć cenniejszy niż cukier, dlatego poleca się słodzenie herbaty miodem. W składzie miodu aż 80% stanowią bowiem monosacharydy – glukoza i fruktoza, które wchłaniane są bezpośrednio do krwi. Ponadto w miodzie występuje wiele makro i mikroelementów, jak na przykład: żelazo, fosfor, potas czy wapń, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Miód jest również źródłem aminokwasów, enzymów czy hormonów (np. hormon wzrostu).

Miód jest bardzo cennym produktem wykazującym duże właściwości odżywcze. Szczególną wartość odżywczą ma mleczko pszczele, dzięki czemu jest ono powszechnie wykorzystywane w dietetyce oraz leczeniu i profilaktyce nadwagi. Stosuje się je w również przypadku niedożywienia i braku łaknienia, również u niemowląt.

Badania przeprowadzone na hutnikach śląskich wykazały, że miód nie dopuszcza do krwioobiegu związków ołowiu. Jest to bardzo ważna wiadomość, ponieważ, jak wiadomo, ołów ma zgubny wpływ na system krwiotwórczy a także układ moczowy.