Miód jest nie tylko pysznym ale i wartościowym produktem. Niewłaściwe przechowywanie i postępowanie z nim, może sprawić, że właściwości miodu nie będą już tak duże.
Jak przechowywać miód? Najlepsza temperatura do przechowywania miodu to 10-15 stopni, a więc dobrze go trzymać w chłodniejszym pokoju, piwnicy czy spiżarce. Wyższa temperatura będzie powodowała niekorzystny rozpad enzymów. Bardzo ważne jest, by miód nie miał dostępu do światła, ponieważ rozkłada ono inwertazę, czyli jeden z najważniejszych enzymów. Równie istotne jest to, by miód był przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Miód nie zamknięty lub zamknięty nieszczelnie wchłania wodę i może sfermentować.
W jakich naczyniach przechowujemy miód? Powinny to być naczynia szklane, emaliowane, ceramiczne lub aluminiowe, z których będzie go łatwo wybrać. Nie powinno się natomiast miodu przechowywać w opakowaniach z żelaza, cynku czy tworzyw plastikowych.
Często zdarza się, że wcześniej czy później miód ulegnie krystalizacji. Co to jest krystalizacja? To naturalny proces, który w żadnym wypadku nie wpływa na jakość i smak miodu. Miód zawiera ponad 70% cukrów prostych w swoim składzie, a zawartość wody to nie więcej niż 20%. Nic więc dziwnego, że z czasem produkt ten krystalizuje się. Jeśli słoik czy inny pojemnik z miodem będzie szczelnie zamknięty, krystalizacja będzie wolniejsza. Wbrew pojawiającym się opiniom, w przeciwieństwie do powszechnie używanego miodu naturalnego, tradycyjny miód pitny ma konsystencję wina i nie ulega krystalizacji.